Ongrijpbaar wezen voor het eerst gespot op Mauna Loa vóór uitbarsting. Is het in gevaar?

08 Dec 2022

Ongrijpbaar wezen voor het eerst gespot op Mauna Loa vóór uitbarsting. Is het in gevaar?

Wetenschappers zagen voor het eerst een ongrijpbaar wezen op Mauna Loa ongeveer een maand voordat de vulkaan uitbarstte.

Natuurbeschermers zijn net zo "aan de grond genageld" door de waarneming van een jonge ʻakēʻakē, een bedreigde nachtelijke zeevogel, als door de historische uitbarsting, zeiden functionarissen van de National Park Service in een persbericht.

In een video die is vastgelegd met natuurcamera's, komt het pluizige jongetje tevoorschijn uit zijn hooggelegen hol en lijkt rond te snuffelen op zoek naar iets te eten.

Deze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Werk hier uw instellingen bij om het te zien.

Biologen hebben de camera's opgesteld om de holen in de gaten te houden nadat een "echt goede jongen genaamd Slater of Hawai'i Detector Dogs" het nest had uitgesnuffeld. De hond vond volgens de vrijlating ook drie hawaïaanse stormvogelnesten.

Maar nu de vulkaan is ontwaakt na een slaap van bijna 40 jaar, lopen deze bedreigde vogels meer gevaar?

De National Park Service zegt nee.

“De holen ʻakēʻakē en ʻuaʻu worden beschermd binnen de 644 hectare grote katvrije omheining van het park en worden niet bedreigd door de huidige uitbarsting van Mauna Loa”, aldus het persbericht.

De grootste bedreigingen voor hun veiligheid, althans in Hawai'i, zijn "predatie door niet-inheemse kerkuilen, katten en mangoesten, en desoriëntatie door kunstlicht", aldus functionarissen in de release. Dat komt omdat, net als Hawaïaanse stormvogels (ʻuaʻu) en andere zeevogels, ʻakēʻakē in het donker naar hun broedgebieden vliegen.

Om ze te helpen beschermen, kunnen mensen hun huisdieren, vooral katten, onder controle houden en donkere luchtvriendelijke verlichting gebruiken, aldus ambtenaren.

De speurhond vond het nest in september en bioloog Charlotte Forbes Perry observeerde het ʻakēʻakē-kuiken in zijn hol weken voordat het tevoorschijn kwam. Ze bevestigde dat het het eerste bekende nest is in het Hawai'i Volcanoes National Park.

“Biologen in het park weten al sinds de jaren negentig van de aanwezigheid van ʻakēʻakē op Mauna Loa. In 2019 werden ʻakēʻakē-holoproepen opgenomen tijdens akoestische monitoring, wat duidde op nesten. Het ontbreken van visuele tekenen zoals guano op hun nestplaatsen maakt het extreem moeilijk voor mensen om ze te lokaliseren," zei Forbes Perry in de nieuwe release van het park.

Verhaal gaat verder

Ze leidt een team wetenschappers van de University of Hawai’i Pacific Cooperative Studies Unit, waar ze zeevogels in het park bestuderen met een vergunning van de Amerikaanse Fish & Wildlife Service.

ʻAkēʻakē staat ook bekend als de bandrugstormvogel en ze zijn erg klein, volgens de American Bird Conservancy. Volwassenen wegen ongeveer evenveel als een golfbal. Ze zijn "aszwart met een brede witte band om hun vierkante staart", en ze nestelen op geïsoleerde eilanden en brengen de rest van hun tijd op zee door.

Wereldwijd wordt de populatie geschat op ongeveer 150.000, met 240 paren bekend in Hawai'i, aldus de vrijlating.

Een ander ʻakēʻakē-hol werd in september gevonden in het trainingsgebied van het Amerikaanse leger Garrison Pōhakuloa, en deze twee nesten zijn de enige gedocumenteerde nesten in Hawai'i.

"We zijn in de wolken met deze vondsten, en speurhonden zijn van onschatbare waarde om deze ongrijpbare vogels te lokaliseren", aldus Forbes Perry.

Gebruikers op Twitter reageerden op het opwindende nieuws. "Pele brengt op zoveel manieren verandering en leven", schreef iemand, verwijzend naar de inheemse Hawaïaanse godheid van vuur en vulkanen. Volgens de legende woont Pele op de top van Kīlauea op Hawaï.

Ongrijpbaar dier dat al tientallen jaren werd gevreesd voor uitsterven - toen klonk er in de verte een kreet in de wildernis

Terwijl de Mauna Loa uitbarst, waarschuwen ambtenaren van Hawaï voor 'Pele's Hair'. Wat is het?

Zeldzame Amerikaanse krokodil wordt veel noordelijker ontdekt dan verwacht in Florida