Gevangenen plaatsten weddenschappen over hoe lang Whitey Bulger zou overleven nadat hij was overgeplaatst, zo bleek uit een rapport van een waakhond. De beruchte gangster werd in minder dan 24 uur doodgeslagen.

08 Dec 2022

Gevangenen plaatsten weddenschappen over hoe lang Whitey Bulger zou overleven nadat hij was overgeplaatst, zo bleek uit een rapport van een waakhond. De beruchte gangster werd in minder dan 24 uur doodgeslagen.

Whitey Bulger wordt na het bijwonen van de federale rechtbank in Boston van een helikopter van de kustwacht naar een wachtend sheriffvoertuig gebracht. Donderdag 30 juni 2011. Foto door Stuart Cahill/MediaNews Group/Boston Herald via Getty Images

Gevangenen in een gevangenis in West Virginia wedden op hoe lang James "Whitey" Bulger daar zou overleven.

Uit een nieuw waakhondrapport bleek dat de beruchte gangster binnen enkele uren werd doodgeslagen.

In het vernietigende DOJ-rapport stond dat er een reeks "mislukkingen" was rond zijn overplaatsing naar de gevangenis.

Gevangenen in een gevangenis in West Virginia hebben weddenschappen gesloten over hoe lang James "Whitey" Bulger zou overleven nadat hij daarheen was overgebracht, zo blijkt uit een nieuw rapport. Nadat hij was aangekomen, werd de beruchte gangster uit Boston binnen enkele uren doodgeslagen.

Het rapport van het bureau van de inspecteur-generaal (OIG) van het ministerie van Justitie, dat woensdag openbaar werd gemaakt, beschrijft een reeks "mislukkingen" binnen het Federal Bureau of Prisons rond de overplaatsing van Bulger van een gevangenis in Florida naar de Amerikaanse penitentiaire inrichting Hazelton in Oktober 2018.

Een van de bevindingen van de OIG was dat gevangenispersoneel dat werkte in Hazelton, dat een "record van geweld onder gevangenen" had, in het openbaar sprak over de aanstaande aankomst van Bulger in het bijzijn van gevangenen - een schending van het beleid van het Federal Bureau of Prisons.

>

Een Hazelton-gevangene vertelde destijds in een interview aan de OIG dat hij twee weken voordat hij fysiek opdook op de locatie op de hoogte was van de aankomst van Bulger en dat de "hele gevangenis op de hoogte was" van de overplaatsing. Volgens het rapport zei die gevangene ook dat ze officieren van het Federal Bureau of Prisons vrijuit hoorden spreken over de komst van Bulger alsof ze 'het over een voetbalwedstrijd hadden'.

Die gevangene "verklaarde verder dat zowel de gevangenen als het personeel aan het speculeren waren over - en dat de gevangenen geld inzetten op - hoe lang Bulger in Hazelton in leven zou blijven", aldus het rapport.

Bulger werd uiteindelijk op 29 oktober 2018 overgebracht van de Amerikaanse gevangenis Coleman in Florida naar Hazelton. Hij arriveerde rond 18.00 uur. en werd de volgende dag om 9.04 uur dood verklaard.

"Het personeel vond Bulger bewusteloos, zonder polsslag, in zijn kooi, met zichtbare verwondingen aan zijn hoofd en gezicht, consistent met betrokkenheid bij een fysieke woordenwisseling", aldus het rapport.

Bulger, die bekendheid verwierf als leider van de gewelddadige georganiseerde misdaad in New England, werd in 2011 gearresteerd na jarenlang op de vlucht te zijn geweest. Hij werd twee jaar later veroordeeld voor talloze misdaden.

Lees het originele artikel op Insider