Eerste levering van Zuid-Koreaanse zware wapens komt naar Polen

08 Dec 2022

Eerste levering van Zuid-Koreaanse zware wapens komt naar Polen

GDYNIA, Polen (AP) — De Poolse president Andrzej Duda en de minister van Defensie van het land hebben dinsdag een eerste zending tanks en houwitsers uit Zuid-Korea in ontvangst genomen. de oorlog in buurland Oekraïne.

Duda en Mariusz Blaszczak waren in de Poolse marinehaven Gdynia, aan de Baltische kust, om de aankomst over zee te markeren van de eerste 10 Black Panther K2-tanks, samen met 24 Thunder K9-houwitsers, uit een deal van $ 5,8 miljard met Seoul .

Ze benadrukten dat Zuid-Korea snel heeft gereageerd op de behoefte van Polen, een land van de Europese Unie, om zijn afschrikkings- en verdedigingspotentieel dringend te vergroten nu Rusland een oorlog voert in Oekraïne, net over de oostgrens van Polen.

"Het snelle tempo van deze levering is van cruciaal belang in het licht van de Russische agressie en de oorlog in Oekraïne", zei Duda.

"Dit is de toekomst, dit is de echte versterking van de veiligheid van Polen", zei Duda terwijl hij voor de tanks en de houwitsers stond.

"Om agressie te stoppen, om de vijand te stoppen, is het noodzakelijk dat het leger over deze moderne uitrusting beschikt", voegde hij eraan toe.

Ook ambtenaren van de Koreaanse regering en de defensie-industrie waren bij de ceremonie aanwezig bij koud, nat weer.

De Zuid-Koreaanse minister van Bewapeningsbureau, Eom Dong-hwan, zei dat de komst van de Koreaanse uitrusting "van grote betekenis is voor de geschiedenis van de Koreaans-Poolse betrekkingen".

Eom zei dat de "wereld met aandacht kijkt" naar de zich snel ontwikkelende defensiesamenwerking van de twee landen, en sprak de hoop uit dat de tanks en houwitsers een belangrijke rol zullen spelen in de verdediging van Polen in een tijd van "snelle veranderingen in de veiligheidssituatie".

Blaszczak benadrukte dat de bewapening tot de meest geavanceerde technologieën ter wereld behoort.

"We willen vrede, dus bereiden we ons voor op oorlog", zei Blaszczak, daarbij een oud Latijns gezegde aanhalend.

Meer leveringen zijn gepland tot 2025.

Polen koopt honderden K2 Black Panther-tanks gemaakt door Hyundai Rotem en K9 Thunder-houwitsers gemaakt door Hanhwa Defense. De deal omvat training, logistiek, benodigde gerelateerde uitrusting en munitie.

De conservatieve regering in Warschau koopt ook meerdere raketwerpers van Koreaanse makelij, K239 Chunmoo en FA-50 straaljagers, een licht trainings- en gevechtsvliegtuig dat gezamenlijk is gemaakt door Korea Aerospace en Lockheed Martin, voor ongeveer $ 3 miljard.

p>

Polen is ook op zoek naar technologieoverdracht, zodat het productie in eigen land kan starten.